Smart snöröjning

Publicerad: 2021-12-01

Smart snöröjning i Piteå med hjälp av sensorer.

Vintern 2021/2022 startade PiteEnergi tillsammans med Piteå kommun ett projekt, för att testa möjligheterna att kunna effektivisera och optimera snöröjningen och halkbekämpningen i kommunen med hjälp av smarta sensorer.

Piteå kommun ansvarar för snöröjning och halkbekämpning på cirka 400 km gator samt c irka 120 km gång- och cykelvägar i Piteå. Vintern 2021/2022 användes tre mätplatser för att samla data om nederbörd, temperaturer och luftfuktighet vilket ligger till grund för planeringen av snöröjning och halkbekämpning. Vintern 2022/2023 utökas det med ytterligare en mätplats.

– Projektet är en del i vår digitala utveckling. Tidigare har vi kört snöröjning med mycket förutbestämda områden men med den här lösningen får vi en helt annan flexibilitet och kan skapa mer skräddarsydda rutter. Det innebär att vi kan använda våra resurser där de bäst behövs, säger Micael Kemi, gatuchef på Piteå kommun.

Tillsammans vill vi skapa mervärden för piteborna i hela kommunen och med detta projekt skapar vi bättre förutsättningar för säkra, framkomliga och tillgängliga vägar.

Senaste IoT-lösningar

Smart hängränna

Smart hängränna

Uppkopplade hängrännor sparar på underhåll och sänker kostnader. När höstens stormar sveper in över staden...

läs mer
Rätt temp på medicin

Rätt temp på medicin

Mediciner och sensor i ett kylskåp Nu blir det ännu bättre kontroll på medicinförvaring på grupp- och...

läs mer